Anticonceptie

Bij het afsluiten van het kraambed zal de verloskundige het gebruik van anticonceptie met je bespreken. Dit gesprek komt voor je gevoel misschien erg vroeg. Je bent net bevallen en aan het wennen aan je kindje, aan vrijen ben je nog niet toe. Toch is het goed om hier wel over na te gaan denken.

Na de bevalling is het moment dat je weer vruchtbaar bent niet te voorspellen. Dit kan per vrouw verschillen en is afhankelijk van de soort voeding die je geeft (borst of fles). Vier tot zes weken na de bevalling kun je nog bloedverlies hebben als gevolg van de bevalling. Daarna komt in de meeste gevallen je menstruatie weer op gang. Weet wel dat 2 weken voor je menstruatie al een eisprong kan plaatsvinden. Je bent vanaf dat moment al vruchtbaar!

Als je flesvoeding geeft zal je vaak eerder gaan menstrueren dan bij het geven van borstvoeding (verschil van weken tot maanden). Houdt er wel rekening mee dat borstvoeding geen anticonceptiemiddel is en je na een aantal weken al een eisprong kan hebben.

Het verschilt per vrouw wanneer je weer toe bent aan seksueel contact. Sommige vrouwen zijn hier na 2 weken weer aan toe, bij andere vrouwen kan het tot enkele maanden duren. Een aantal factoren speelt hierbij mee, namelijk: een gevoelige bekkenbodem, veranderde verhoudingen met je partner nu jullie ouders zijn geworden of bijvoorbeeld het verloop van de zwangerschap en de bevalling. Door het geven van borstvoeding kan het zijn dat je minder vaginaal vocht aanmaakt tijdens het vrijen waardoor je vagina gevoelig kan zijn. Het is dan een goed idee om glijmiddel te gebruiken.

Soms zie je ook dat je borsten wat melk produceren, door de oxytocine die aangemaakt wordt tijdens het vrijen kun je een toeschietreflex krijgen.

Tijdens het kraambed of de nacontrole geven we je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen. Welk anticonceptiemiddel past het beste bij jouw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft)? Daarnaast schrijven wij ook recepten uit voor orale anticonceptie (de pil) en spiraaltjes. Het plaatsen van deze spiraaltjes doen onze verloskundigen zelf. We stellen je huisarts op de hoogte van je gekozen anticonceptiemethode.

Mocht je zelf alvast willen uitzoeken welke anticonceptie jouw voorkeur heeft, kijk dan op anticonceptie.nl.