Bloedonderzoek

Tijdens de intake nemen wij meerdere buisjes bloed bij je af. Dit bloed wordt gecontroleerd op je bloedgroep, rhesus D factor, rhesus c factor, antistoffen tegen bloedgroepen en de infectieziekten hepatitis B, HIV en syfillis. Het bloedonderzoek spoort aandoeningen op die al voor de geboorte invloed kunnen hebben op de gezondheid van je kind en die we kunnen behandelen om je baby te beschermen.

Dit deel van het bloedonderzoek wordt door de overheid vergoed.

Verder willen we graag je Hb (ijzergehalte) en je glucose (suikergehalte) weten.

Kinderziektes
De meeste zwangeren zijn als kind gevaccineerd voor rode hond, we willen graag weten of de vaccinatie nog werkzaam is, rode hond kan namelijk schade veroorzaken bij het kind als je dat als zwangere zou krijgen. Zijn de antistoffen tijdens de eerste zwangerschap nog hoog genoeg dan hoeven we dit bij eventuele volgende zwangerschappen niet meer te controleren.

We vragen ook altijd aan je of je vroeger waterpokken hebt gehad, zo ja, dan ben je beschermd, zo nee, dan laten we dat ook via het lab bepalen. Als je in het begin of aan het eind van de zwangerschap waterpokken krijgt kan dit nadelig zijn voor jou en je baby. Zijn je antistoffen positief dan ben je beschermd, ook voor eventuele volgende zwangerschappen.

Vrouwen die met kleine kinderen werken hebben een grotere kans om de vijfde ziekte (parvovirus) te krijgen. Deze ziekte kan, als je het in de eerste 20 weken van je zwangerschap voor de eerste keer oploopt, bloedarmoede veroorzaken bij je kindje. Bij zwangeren die met kleine kinderen werken laten we de antistoffen bepalen, ook hiervoor geldt: zijn de antistoffen positief dan ben je voor deze en eventuele volgende zwangerschappen beschermd. Weet je niet of je beschermd bent en kom je tijdens de eerste 20 weken van je zwangerschap in aanraking met iemand die de vijfde ziekte heeft, neem dan contact met ons op.

Of deze onderzoeken vergoed worden is afhankelijk van je ziektekostenverzekering en of je nog eigen risico hebt.

In principe ontvang je de bloeduitslagen bij de volgende controle, tenzij er een afwijkende uitslag is, dan word je gebeld. De uitslag van de antistoffen van waterpokken en de vijfde ziekte bellen we altijd door.