Borstvoeding of flesvoeding

Natuurlijk kun je zelf beslissen of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Wij willen je wel graag wijzen op de voordelen van borstvoeding:

Algemeen

  • Borstvoeding geven is gemakkelijk: het is altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven.
  • Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel bij.
  • Een huilende baby vindt vaak troost aan de borst.
  • Moedermelk is milieuvriendelijk, geen fabricage, geen afval

Voor de baby

Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste 6 maanden nodig heeft en het blijft daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat aan de baby gegeven wordt.

De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van de baby afgestemd. Moedermelk voor een premature baby is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby. Moedermelk voor een 4 maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene.
De eerste dagen na de bevalling wordt er colostrum door de borsten gemaakt. Colostrum bevat zeer veel afweerstoffen en geeft daarmee de baby een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Bovendien werkt colostrum laxerend en helpt het om het meconium sneller het lichaam te doen verlaten. Daardoor wordt de kans op geelzien kleiner.
Moedermelk bevat levende cellen, antistoffen, waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Borstkinderen hebben aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem.
Een borstgevoed kind heeft aanzienlijk minder last van allergische aandoeningen. Dit geldt met name als de baby minimaal 6 maanden (exclusief) borstvoeding heeft gehad. Een borstgevoed kind heeft minder kans op chronische aandoeningen als jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekten waarbij het (auto)immuunsysteem een rol speelt (bijvoorbeeld Multiple Sclerosis), ziekte van Crohn.
De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Borstgevoede kinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests. Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.

Voor de moeder

Door borstvoeding te geven herstelt het lichaam van de moeder zich na de bevalling sneller. De baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst sneller samen. Het vloeien na de bevalling duurt dan ook korter. Bovendien raakt zij het extra lichaamsvet dat tijdens de zwangerschap is aangelegd makkelijker kwijt. Als een vrouw borstvoeding geeft, heeft zij minder kans op borstkanker en kanker aan de eierstokken. Hierbij geldt dat hoe langer zij heeft gevoed, hoe lager de kans op deze kankers is. Minder kans op osteoporose. Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keus voor babyvoeding aangeraden. Zelfs de flesvoedingfabrikanten erkennen borstvoeding als eerste keuze, ze proberen bij het produceren van flesvoeding om deze zo veel mogelijk op borstvoeding te laten lijken.

Praktische tips bij borstvoeding

  • Leg je baby binnen een uur na de geboorte aan de borst.
  • Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Hoe vaker een baby drinkt, des te meer voeding wordt er door de moeder geproduceerd. Probeer iedere 3 uur aan te leggen. Voeden op vraag van de baby is nog beter.
  • Neem de eerste weken de baby bij je op de kamer, zodat je direct op zijn/haar vraag naar drinken kunt reageren.
  • Door in het begin vaak aan te leggen komt de borstvoeding sneller op gang.
  • Geef de baby geen flesvoeding zonder dit te overleggen met ons.
  • Het aanleggen mag in het begin als de baby aanzuigt even pijnlijk zijn, maar deze pijn moet echter wel wegtrekken. Leg de baby anders opnieuw aan.
  • Geef de eerste dagen beide borsten bij iedere voeding.
  • Wanneer je de baby van de borst haalt, eerst het vacuüm opheffen door de pink tussen het kaakje van je baby te stoppen.
  • Geef je kindje geen fopspeentje als de borstvoeding nog niet goed gaat.

Er is op het internet veel informatie over borstvoeding te vinden: borstvoeding.nl de site van de vier Nederlandse borstvoedingsorganisaties Onze praktijk is in het bezit van het borstvoedingscertificaat dus ook bij ons kan je altijd terecht met al je vragen over borst- en flesvoeding. Borstvoeding en werk kunnen ook goed samen gaan. Hier zijn speciale regels voor. Kijk voor uitgebreide informatie hierover eens op borstvoeding.com of rijksoverheid.nl/borstvoeding Je kunt bij ons in de praktijk een dubbelzijdige elektrische kolf van Medela huren. Bovendien verkopen we een aantal hulpmiddelen voor het geven van borstvoeding, zoals tepelhoedjes en Purelan. Als je om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding gaat geven of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is flesvoeding een goed alternatief.

Flesvoeding

Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan zijn er een aantal merken flesvoeding te krijgen. Grote onderlinge verschillen zijn er niet, het maakt dus ook niet echt uit welk merk voeding je in huis haalt. Komen er echter allergieën in de directe familie voor, dus: jijzelf, je partner, jullie zoon of dochter, is natuurlijk het advies borstvoeding te geven.