Centering Zwangerschap bij Verloskundigen praktijk Verwacht!

Uniek in Twente

 

Sinds januari 2020 kun je bij onze verloskundigenpraktijk Verwacht! kiezen voor een andere manier van zorg: Centering zwangerschap (voorheen Centering Pregnancy). De voordelen van deze vorm van  zwangerschapszorg zijn dat je als zwangere veel meer informatie krijgt, je wordt meer betrokken bij je zwangerschap, je speelt zelf een actieve rol en je kunt je ervaringen en onzekerheden delen. Dat kan omdat deze zorg binnen een groep wordt gegeven. Er wordt samen met andere zwangeren uit onze eigen praktijk uitgebreid gesproken over zwangerschap, leefstijl, gezondheid, de bevalling en het ouderschap en er wordt ingegaan op wat jij als zwangere graag nog aan informatie wil.

In het begin van je zwangerschap kom je de eerste paar controles naar het reguliere spreekuur voor de anamnese en de echo’s. Als je meedoet aan Centering zwangerschap vinden de vervolgcontroles daarna plaats in een groep met 8-12 zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Alleen voor eventuele echo’s en de controles tijdens de laatste weken van de zwangerschap kom je nog naar het spreekuur.

Deze centering groep komt tien keer bij elkaar volgens een vastgesteld schema, 9x tijdens de zwangerschap, 1x na de bevalling. Tijdens één of twee van die bijeenkomsten zijn ook de partners welkom, met name als de bijeenkomst over de bevalling gaat.

Als centering zwangere heb je zelf een actieve rol in je zorgproces. Je mag zelf je bloeddruk en gewicht meten en je houdt je eigen dossier bij ( bij centering zwangerschap hoort een speciaal zwangerschapsboekje). Tevens wordt er tijdens de bijeenkomst door de verloskundige naar het hartje van je baby geluisterd en wordt de hoogte van je baarmoeder bekeken, zoals ook op het gewone spreekuur gedaan wordt. Tijdens elke sessie wordt dus de medische zorg gecombineerd met uitgebreide voorlichting en het uitwisselen van kennis en ervaringen. ( tijdens de coronamaatregelen zijn de bijeenkomsten online, de medische zorg is dan wel tijdens het gewone spreekuur).

De groepsbijeenkomsten duren 2 uur, een individueel consult op het spreekuur duurt ongeveer 15 minuten. Er is tijdens centering zwangerschap dus veel meer tijd voor  interactie tussen ons als zorgverlener en jou als zwangere maar ook tussen jullie als zwangeren onderling.  Dit zorgt ervoor dat je als zwangere meer zelfvertrouwen krijgt en makkelijker keuzes kan maken doordat je beter geïnformeerd bent. Ook ervaar je meer herkenning, erkenning en steun. Bovendien zijn de bijeenkomsten ook gezellig en blijven de vrouwen vaak contact houden, ook als de kinderen al ouder zijn. Na 2 bijeenkomsten wordt meestal al een appgroep aangemaakt door de zwangeren!

De bijeenkomsten worden geleid door 2 personen, een verloskundige en een andere professional, bijvoorbeeld onze praktijkassistente of een kraamverzorgster. Omdat je met z’n tweeën bent kan de verloskundige ook de controles doen bij de zwangere.

Voor ons als verloskundigen is het ook erg leuk en leerzaam om zo’n groep te begeleiden, wij spuien tijdens de bijeenkomsten niet onze kennis maar zwangeren gaan zelf kennis opdoen en leren van elkaar. Wij leren jou als zwangere op deze manier veel beter kennen en kunnen zo goed inspelen op jullie wensen: waar wil je meer over weten, waar zie je tegenop, hoe kunnen we je daarbij helpen, en op welke manier kunnen we je meer laten vertrouwen op jezelf. Soms staat er een bepaald onderwerp op de planning maar gaat het door een vraag of verhaal van een deelnemende zwangere over iets heel anders, ook dat is prima, wij kunnen dan inspelen op de behoefte van de zwangere. Vaak leeft de vraag van een bepaalde zwangere ook bij anderen in de groep. En het is natuurlijk heel gezellig en laagdrempelig, zo’n bijeenkomst. Je kunt je voorstellen dat als je 10 vrouwen bij elkaar zet er altijd wel iets te kletsen en te lachen valt.

Wij willen je in ieder geval dit meegeven:

Ga uit van je eigen kracht, je bent zoveel sterker dan je verwacht!

Enkele reacties van vrouwen die al deel hebben genomen aan Centering zwangerschap zijn:

 “In de groep kan je veel dingen gemakkelijker bespreken, doordat je een vertrouwensband met elkaar hebt opgebouwd.”

“Ik vind het fijn dat je met andere vrouwen gevoelens kunt delen. En dat je leert wanneer het wel of niet belangrijk is om de verloskundige te bellen.”

“Tien weten meer dan twee. Anderen stellen vragen waar je zelf niet aan had gedacht. Zo steek je meer kennis op dan tijdens de korte consulten. “

“Met Centering Pregnancy hebben we enorm veel kennis op gedaan, nieuwe mensen ontmoet en zijn we bovengemiddeld klaar voor de kraamtijd (en daarna). Niet in 15 minuten klaar en buiten staan, maar 2 uur met gelijkgestemde brainstormen, praten en nadenken over onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en daarna. Het is een feest om naar de bijeenkomsten te gaan.”

“Het zal niet standaard zijn dat je zin hebt om naar de verloskundige te gaan omdat het zo gezellig is. Daarnaast heb ik ook alle informatie gekregen die ik nodig had, en daardoor ook een prettige bevallingservaring gehad.”

Interesse? Laat het ons weten: 0546-567755

Meer informatie kun je vinden op;
www.centeringzorg.nl
www.samenweetjemeer.nl

Wij hopen je te zien tijdens de Centering zwangerschap bijeenkomsten!

Het team van VERWACHT!