Eerste uren na de bevalling

Moeder

Het is belangrijk om binnen 6 uur na de bevalling geplast te hebben. In het begin kan je geen of weinig aandrang voelen om te plassen, maar probeer het gewoon regelmatig. Een lege blaas kan onnodig bloedverlies voorkomen. Wanneer het niet lukt om binnen 6 uur te plassen, moet je ons even bellen. Ga kort na de bevalling niet alleen naar de toilet, omdat je niet lekker kan worden.

De eerste dagen kan het plassen een beetje branderig aanvoelen. Deze klachten kan je verminderen door tijdens het plassen te spoelen met een spoelbeker of met de douchekop.

Bloedverlies

Na de bevalling heb je bloedverlies. De eerste dagen kan het net zoveel zijn of iets meer als tijdens de menstruatie. Ook kan je stolsels verliezen, soms zo groot als een appel. Hier hoef je niet van te schrikken. Wanneer binnen een half uur je maandverband doordrenkt is met bloed, moet je ons bellen op ons mobiele nummer.

Naweeën

Je kan na de bevalling last hebben van naweeën. Ook wanneer je borstvoeding geeft kan je baarmoeder samentrekken. Dit duurt enkele dagen en zal daarna steeds minder worden. Je mag tegen de pijn paracetamol innemen, maximaal 6 keer 500 mg per 24 uur.