Foliumzuur

Vrouwen die zwanger willen worden of net zwanger zijn wordt aangeraden extra foliumzuur te gaan slikken, nl. minimaal 400 microgram ( is 0,4 mg). In het begin van de zwangerschap wordt het zenuwstelsel bij het kindje aangelegd, foliumzuur helpt hierbij. Het gebruik van extra foliumzuur vóór je zwanger bent en tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap verkleint de kans op het krijgen van een kindje met een open rug, een hazenlip of een open gehemelte.

Het gebruik van extra foliumzuur heeft het grootste effect als je er mee begint voordat je zwanger bent. Dus heb je plannen om zwanger te worden dan is het raadzaam om te starten met foliumzuur, het liefst minimaal 4 weken voordat je zwanger kunt worden. Ook als je net zwanger bent en nog geen foliumzuur gebruikt raden we aan hier alsnog mee te gaan starten.

Foliumzuur is te koop bij de apotheek of drogist en wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. Je kunt er ook voor kiezen om een multivitamine voor zwangere vrouwen te gebruiken, hierin zit ook de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur verwerkt.