De hielprik

Bij de hielprik wordt bij de baby wat bloed afgenomen uit de hiel. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht om daarmee snel ernstige aandoeningen op te sporen. Snelle behandeling levert namelijk belangrijke gezondheidswinst op.

De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of met een dieet. Het is dan ook van groot belang voor de gezondheid van je kind dat je meedoet aan het onderzoek.

Deelname is echter niet verplicht! Voorafgaand aan het onderzoek wordt altijd gevraagd of je wel of niet mee wil doen. Tevens word je gevraagd of je het goed vindt dat het bloed dat eventueel overblijft gebruikt mag worden voor anoniem wetenschappelijk onderzoek.

Wanneer de uitslag goed is, ontvang je geen bericht. Soms is de uitslag niet meteen duidelijk, dan is een tweede hielprik nodig. Een tweede hielprik gebeurt meestal binnen twee weken na de eerste hielprik. Wanneer deze uitslag goed is ontvang je ook geen bericht.

Als er iets wordt gevonden, hoor je dit binnen drie weken na het uitvoeren van de hielprik. Zie voor meer informatie rivm.nl/hielprik.