De tweede controle – de intake

Wanneer?
Deze controle vindt plaats rond 11 weken zwangerschap.

Waar?
Alle controles waarbij er een echo gemaakt wordt zullen plaatsvinden in Almelo, Vriezenveen of Wierden omdat daar echoapparatuur aanwezig is. Dat is bij deze controle het geval.

Meenemen?
Eventueel je USB stick en je zwangerschapsmapje.

Wat gaan we doen?
Ook tijdens deze controle maken we weer een echo, nu om de definitieve uitgerekende datum vast te stellen, de zogenaamde termijnecho.

Tijdens de tweede controle wordt het bloed afgenomen door je eigen verloskundige. Tenzij je kiest voor de NIPT of combinatietest, dan zal bloedafname in het ziekenhuis plaatsvinden.

Nu zullen we de intake doen, dit betekent dat we samen een uitgebreide lijst zullen doorlopen met vragen over onder andere je ziektegeschiedenis, medicijngebruik en erfelijke ziektes bij jou of je partner in de familie.

Verder meten we je bloeddruk en bepalen je gewicht. Het meten van de bloeddruk doen we hierna bij elke zwangerschapscontrole.

Na deze controle kun je kraamzorg aanvragen, de verschillende kraamzorginstanties staan vermeld in jouw zwangerschapsmapje, evenals zwangerschapscursussen e.d.

We informeren je huisarts dat je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.

Casemanager
De verloskundige die bij jou de intake heeft gedaan is jouw casemanager. Een casemanager is de verloskundige die het meest direct betrokken is bij de zorg voor de jou. De casemanager is er verantwoordelijk voor dat jij in het hele zorgproces centraal staat en ook blijft staan. Zij is de regisseur van de zorg rondom jou, je zwangerschap, je baby en jullie gezin.

Zorg op maat
Na de intake bespreken we jouw dossier binnen ons team van verloskundigen. Op deze manier is iedere verloskundige binnen onze praktijk op de hoogte van de startsituatie van jouw zwangerschap en kan iedere verloskundige haar opmerkingen of aanbevelingen inbrengen. Zo komen we tot zorg op maat voor jouw zwangerschap.

Belangrijk
Neem altijd contact met ons op bij klachten of ziekte waarvan je denkt dat het met de zwangerschap te maken heeft. Ook bij ongerustheid of vragen vinden we het fijn als je ons belt!