Pijn

De pijn bij een bevalling is altijd iets waar veel over gesproken wordt. Het is in Nederland niet standaard om pijnstilling te geven tijdens een normaal verlopende bevalling. Pijn is een onprettige kant van de bevalling die je liever wilt vermijden. Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt per persoon. De meesten vinden het een opluchting en prettig om actief aan het werk te gaan. Sommige vinden persen het vervelendst van de hele bevalling.

Pijn is onaangenaam maar pijn heeft een functie. Pijn waarschuwt, zet ons aan het denken en dwingt ons tot actie. Tijdens de bevalling is pijn nuttig. De pijnprikkel gaat in de hersenen naar de hypofyse ( het orgaan dat oxytocine = bevallingshormoon produceert). De pijnprikkel zorgt ervoor dat er meer oxytocine wordt aangemaakt. De endorfine die je lichaam aanmaakt is een natuurlijk pijnstiller. Endorfine zorgt ervoor dat je de pijn gedurende de bevalling beter kunt verdragen. Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Door geconcentreerd weeën weg te zuchten, vertrouwen in jezelf te hebben en geen angst te hebben gaan de endorfines hun werk doen en zorgen voor pijnstilling tijdens de bevalling.

Belangrijk is je te concentreren op de weeën pauzes, niet op de weeën. Tijdens de weeën pauzes maak je deze endorfines aan (morfine achtige stof). Het helpt om in de pauze goed te ontspannen, je pijntolerantie weer op te bouwen, jezelf toe te spreken of je te laten toespreken door je partner of door de verloskundige, jezelf te resetten.

De wee duurt 1 minuut de pauze 3-5 minuten. Het is normaal dat je tijdens een wee angstig wordt, licht in paniek raakt of het niet meer ziet zitten. Maar in de pauze kun je weer nadenken en bedenken waar je het voor doet. De weeën pauze is dus heel belangrijk tijdens de bevalling. Als je merkt dat je in de pauzes moeilijkheden krijgt met ontspannen of jezelf moeilijk kunt toespreken, roep dan de hulptroepen in.

Pijnuiting en pijngedrag hebben invloed op de mensen eromheen. Als er familie bij een bevalling is blijkt dat vrouwen eerder op pijnstilling vragen tijdens de bevalling. Het kan veroorzaakt worden door dat de familie moeilijk kan aanzien dat een naaste pijn heeft.

Vrouwen die vooraf de overtuiging hebben dat ze zelf iets kunnen doen aan de pijn, vragen minder snel om pijnstilling.

Het is helaas niet zo dat als je de pijn wegneemt de bevalling onveranderd blijft. Een bevalling met pijnstilling d.m.v. een ruggenprik, injectie met morfineachtige stof of pijnpompje is dan geen ongecompliceerde bevalling meer. Je moet in het ziekenhuis bevallen en hebt kans op complicaties, want elke medische ingreep brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk je dat te realiseren voordat je een keuze maakt. Heb vertrouwen en ga het avontuur aan met de zekerheid dat er hulp komt als dat nodig is.

Er zijn verschillende soorten pijnstilling:

Natuurlijke pijnstilling

Een goede ademhalingstechniek is een van de belangrijkste aspecten tijdens een bevalling. Wanneer je een goede ademhalingstechniek hebt, ben je meer ontspannen en maakt je lichaam endorfine aan. Ook voorkomt een goede ademhalingstechniek hyperventilatie hiervan kun je misselijk en duizelig worden. Je kunt tijdens de zwangerschap een cursus volgen, daar leer je de techniek van de ademhaling. Wanneer je geen cursus hebt gevolgd of wanneer je het niet meer weet tijdens de bevalling zijn wij ervoor je om je te helpen.

Vooral tijdens de ontsluiting is het fijn om in bad te gaan liggen of onder de douche met een krukje te gaan zitten. Warm water zorgt voor ontspanning van je spieren en dat zorgt op zijn beurt ervoor dat de bevalling sneller verloopt. Ook komen door warmte endorfine vrij en dit werkt pijnstillend. Wanneer je vliezen gebroken zijn en je nog geen goede weeën hebt mag je niet in bad gaan liggen in verband met infectiegevaar. Onder de douche mag en is geen probleem.

Veel vrouwen hebben last van hun onderrug tijdens de weeën. Het kan prettig zijn als je partner de rug masseert. Sommigen vinden dit fijn anderen juist niet. Massage olie is dan handig om thuis te hebben.

Er zijn vele houdingen die je kunt aannemen tijdens de ontsluiting en het persen. Je kunt onder ander op je rug liggen, op je zij liggen, op handen en knieën zitten, een hurkende houding aannemen, op de baarkruk en rondlopen. Belangrijk is dat je een houding aanneemt die je het meest prettig vindt op dat moment.

Een manier om met weeën om te gaan is om de wee te tellen. Je telt dan hoelang de wee duurt. Stel een wee duurt 60 tellen dan tel eerst tot 30 en dan tel je weer af van 30 tot 0. Dit kan helpen om jezelf rustig te houden.

Thuis kunnen we steriele waterinjecties geven. Deze werken goed om lage rugpijn tijdens de bevalling te verminderen. Het pijn verminderende effect wordt verkregen door injecties met steriel water in de huid van de onderrug te plaatsen. De duur van het pijnstillend effect varieert van 20 min tot 2 uur. Het uitvoeren van de injectie is eenvoudig. Het werkt snel en kan meerdere keren herhaald worden. Het inspuiten van het water is pijnlijk. Het is het beste dat de injecties tijdens een wee worden gezet. De pijn wordt dan minder opgemerkt.

TENS is een apparaatje dat weeën pijn zodanig beïnvloedt dat de intensiteit van de pijn minder wordt. TENS staat voor: Transcutane Elektro Neuro Stimulatie. Als je weeën hebt stuurt je lichaam pijnsignalen naar je hersenen. Het apparaatje blokkeert deze prikkels via lichte elektrische pulsen. De geboorte TENS is een op batterij werkend doosje. Bij de bevalling plak je aan weerskanten van je ruggenwervel vier elektroden, waardoor het apparaat de pijnprikkels uit het bekken en de baarmoederstreek opvangt. Je kunt het TENS apparaat zelf bedienen vanaf het moment dat je de ween pijnlijk vindt. Je schakelt het zelf in zodra je de wee op voelt komen en zet het na de wee weer uit. Het TENS apparaat is te huur in onze praktijk voor € 50,- , inclusief 4 plakkers.  Je reserveert de TENS voor een periode van 5 weken; week 37 tot week 42. Vanaf eind week 36 kun je de TENS, na overleg, ophalen in de praktijk. Verschillende zorgverzekeraars vergoedende huur van een Elle TENS. Informeer bij jouw zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Na het reserveren van de TENS, ontvang je een factuur die je kunt indienen voor evt. vergoeding bij je zorgverzekeraar.

Let op! Bij hartritmestoornissen, epileptische aandoeningen of het gebruik
van een pacemaker mag je geen TENS apparatuur gebruiken.

Pijnstilling in het ziekenhuis

Indien de pijn ondragelijk wordt kan het nodig zijn om gebruik te maken van pijnstilling om de vicieuze cirkel te doorbreken. Je bepaalt zelf wanneer dit moment is aangebroken. Indien je pijnstilling wenst, zullen we de hulp van de gynaecoloog nodig hebben. Voor pijnstilling met medicijnen moet je naar het ziekenhuis. De reden is dat je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd bij toediening van medicijnen. Ook de conditie van je baby moet worden bewaakt.

Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding die gegeven kunnen worden:

 • Ruggenprik

Een ruggenprik is een injectie in de onderrug met een combinatie van verdovende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onderaan in je rug een naald aan. Via de naald wordt een dun slangetje in je rug gebracht. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Na 15 min voel je de verdoving.

Voordelen:

 • De meeste vrouwen voelen weinig pijn meer tijdens de weeën
 • De ruggenprik werkt het best pijnstillend
 • Je wordt er niet slaperig of suf van. Met een ruggenprik maak je de bevalling bewust mee.

Nadelen:

 • Af en toe werkt een ruggenprik niet voldoende. De ruggenprik wordt dan opnieuw gezet.
 • Sommige vrouwen krijgen van de ruggenprik jeuk. Dit heeft met de samenstelling van de medicijnen te maken.
 • Je kunt niet uit bed omdat het gevoel in je benen verminderd is. Dit komt langzaam terug als de toediening van medicijnen stopgezet is.
 • Bijwerkingen kunnen zijn: ernstige hoofdpijn klachten, bloeddrukdaling, krachtverlies in de benen, koorts tijdens de bevalling waardoor de baby na de geboorte een antibiotica behandeling krijgt.
 • Je krijgt een blaaskatheter, omdat je de door de verdoving het gevoel van plassen niet hebt.
 • Door de daling van de bloeddruk kan de hartslag van de baby dalen waardoor er een keizersnede nodig is.

Remifentanyl

Remifentanyl is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus waaraan een pompje vastzit. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanyl bepalen die je via het infuus krijgt. Er zit een beveiliging op zodat je jezelf niet te veel kunt toedienen.

Voordelen:

 • Het werkt snel, vaak binnen een paar minuten.
 • Het verdooft de pijn.
 • Het is na de bevalling vrij snel uit je bloed verdwenen.

Nadelen:

 • Remifnentanyl kan van invloed zijn op je ademhaling en op de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom moeten moeder en kind zorgvuldig in de gaten worden gehouden.
 • Remifentanyl verdooft de pijn minder goed dan een ruggenprik
 • Je kunt niet meer rondlopen. Door de sufheid kun je vallen.
 • Welk effect het middel op de borstvoeding heeft is niet goed onderzocht.
 • Het middel is niet officieel geregistreerd als middel tegen pijnbestrijding in de verloskunde.
 • De effecten op langere termijn zijn niet bekend en onderzocht.

Pethidine

Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Je voelt de werking binnen een half uur en het werkt 2 tot 4 uur.

Voordelen:

 • Je kunt er slaperig van worden. Je kunt dan even uitrusten, dit kan prettig zijn.
 • Een op de drie is tevreden over het pijnstillende effect.

Nadelen:

 • Pethidine werkt minder snel dan Remifentanyl en een ruggenprik.
 • Twee van de drie hebben nog veel pijn.
 • Door de sufheid kun je niet meer rondlopen.
 • Ook de baby kan suf worden van de pethidine waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt.
 • De baby kan door de sufheid minder goed aan de borst drinken. Dit kan de borstvoeding bemoeilijken.