Verzekering

Meld altijd bij je verzekering dat je zwanger bent. Lees je ziektekostenpolis goed door zodat je op de hoogte bent van de vergoedingen rondom zwangerschap, bevalling en kraambed. De begeleiding door de verloskundige wordt door de basisverzekering vergoed. Voor de kraamzorg geldt vaak een eigen bijdrage en voor een poliklinische bevalling ook. Dit is een bevalling die op eigen verzoek in het ziekenhuis plaatsvindt onder onze begeleiding, dus zonder medische indicatie. De echo’s worden tot op heden vergoed door de zorgverzekeraar, vanaf 2014 vergoed de VGZ niet meer alle echo’s.

Erkenning/ Naamgeving

Als je niet getrouwd bent, krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder. Het kindje kan ook de achternaam van de partner krijgen. Je partner zal in de zwangerschap het ongeboren kind moeten erkennen om zeggenschap over het kind te krijgen. Dit moet je regelen op het gemeentehuis tijdens de zwangerschap, het liefst voor de 24 weken zwangerschap.

Kraamzorg

Het is belangrijk dat je je voor de 16e zwangerschapsweek inschrijft voor kraamzorg.

Tijdens een thuisbevalling en in je kraambed is goede begeleiding door een kraamverzorgster erg belangrijk. Zij zal naast ons, hét aanspreekpunt zijn bij vragen over de verzorging van de baby, begeleiding bij borstvoeding en alle andere vragen waar je mee kan zitten in de kraamtijd.

Voor meer informatie over verschillende kraamcentra vraag onze assistentes.

maartje-kraamzorg
RST-kraamzorg
naviva-kraamzorg1
bkt-kraamzorg

Moeders voor moeders

De eerste vier maanden van je zwangerschap bevat jouw urine het HCG-hormoon waarmee je andere vrouwen kunt helpen ook moeder te worden. Van dit hormoon kan een geneesmiddel gemaakt worden dat de eisprong stimuleert. Meedoen kan vanaf de 6e week tot en met de 16e week. Voor informatie of aanmelding kijk op moedersvoormoeders.nl Je kunt je ook opgeven bij de assistentes van onze praktijk.

moeders-voor-moeders